Bridge speluitleg
Bridge is een populair kaartspel dat over de gehele wereld gespeeld wordt. Om het spel altijd eerlijk en zonder onenigheid te spelen, zijn wereldwijd de spelregels van bridge hetzelfde. Om u een beetje wegwijs te maken in dit populaire spel hebben we hieronder de bridge regels voor u opgeschreven.
Spelregels bridge
- Om te beginnen wordt het spel met vier spelers gespeeld en waarvoor een pakje van 52 kaarten nodig hebt.
- U speelt het spel met een partner die tegenover u aan tafel zit. Voor het gemak geven we de plekken de namen van de windrichtingen Noord, Oost, Zuid en West. U krijgt dan de combinatie van Noord en Zuid en de combinatie Oost en West.
- Alle 52 kaarten worden linksom één voor één verdeeld onder de vier spelers. Iedere speler krijgt zo 13 kaarten.
- De deler begint met bieden en hierna mag de rest een bod doen. Dit bod houdt in dat u aan elkaar verteld welk aantal slagen u hoopt te maken. U gaat door met bieden totdat het hoogste bod is gevallen waarnaar de andere drie spelers passen. Het bieden gebeurd vaak met de daarvoor bestemde biedkaarten. Een bod geeft aan hoeveel slagen u denkt te halen samen met uw partner en in welke kleuren u veel kaarten bezit. Op deze manier probeert u erachter te komen hoeveel slagen u samen kunt halen en welke troef u dan gaat kiezen. Ieder bod dient hoger te zijn dan het voorgaande behalve PAS.
- Het koppel dat het hoogste bod heeft, probeert het aantal slagen te halen met de kleur waarmee als laatst geboden is.
- Het andere koppel (ook wel de verdediging) komt vervolgens met een kaart en hiermee wordt het spel afgespeeld.
- Heeft u het aantal slagen gehaald of meer slagen gemaakt, dan scoort uw team de punten. Wanneer u het aantal slagen dat u geboden heeft niet haalt, ontvangt de tegenpartij de punten.
Bridge regels voor het behalen van slagen en aantal punten per kaart uitgelegd
- Een slag zijn vier kaarten (één door elke speler gespeeld heeft met de klok mee). De hoogste kaart van deze vier wint de slag.
- Wanneer uw kaart de hoogste was, bent u weer de eerst volgende die met een nieuwe slag mag beginnen. Waarna iedereen volgt met de klok mee. De regel hierbij is dat u een voorgespeelde kleur zoals klaver, ruiten, harten of schoppen moet bekennen als u dat kunt. Wanneer u dit niet kan, mag u iedere kaart bijspelen die u wilt.
- De kleur + soort (troef) die dus gekozen is, is de sterkste. Iedere andere troef verliest het hiervan. Bijvoorbeeld: wanneer harten de troef is en iemand met een schoppen aas uitkomt, maar u geen schoppen heeft, maar wel weer een harten dan kunt u de slag winnen. Dit is waarom het bieden zo belangrijk is, het bepalen van de troefkleur.
- Om een schatting te maken van hoeveel slagen u zou kunnen maken, gebruiken we de Honneur puntentelling. Honneur worden ook wel plaatjes genoemd. Iedere kaart met een Honneur heeft een waarde. De aas heeft 4 punten, de heer heeft 3 punten, de vrouw heeft 2 punten en de boer heeft 1 punt.